dimarts, 13 de maig del 2014

3. La insulina (aplicació en l'enginyeria genètica)


La diabetis es tracta amb insulina obtinguda per enginyeria genètica, un medicament biològic idèntic a la insulina humana. Va ser el primer medicament biotecnològic, i s'usa amb èxit des dels anys '80.
La biotecnologia és present en la vida quotidiana, i ofereix els seus beneficis. La salut humana és un dels aspectes que s'ha vist afavorit a partir dels avenços científics aconseguits en les últimes dècades. Actualment, la vida de milions de diabètics en el món depèn de la insulina humana recombinant, una hormona fabricada mitjançant tècniques d'enginyeria genètica.

La insulina és el primer cas de proteïna produïda per enginyeria genètica aprovada per a ús en humans, des de 1982. La tècnica d'enginyeria genètica emprada consisteix a extreure de cèl·lules humanes el gen que porta la informació per fabricar insulina humana. Aquest gen (un fragment del material genètic) s'introdueix dins de bacteris que són organismes fàcils de conrear al laboratori.

Els bacteris que van incorporar el petit fragment d'ADN es denominen llavors "organismes genèticament modificats" (OGM). Els bacteris que tenen el gen humà de la insulina es multipliquen a un ritme veloç i, a mida que ho fan, produeixen grans quantitats d'insulina humana, entre d'altres substàncies.

Llavors, la insulina humana s'extreu dels bacteris, es purifica i es ven com a medicament. La substància obtinguda per enginyeria genètica, en aquest cas insulina humana, s'anomena "insulina recombinant".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada