dimarts, 13 de maig del 2014

8. Clonatge i transferència nuclear

- Clonatge:

La clonació és el procés de crear una còpia idèntica de quelcom. En biologia, es refereix col·lectivament als processos utilitzats per crear còpies de fragments d'ADN (clonació molecular), cèl·lules (clonació cel·lular) o organismes. El terme també cobreix els casos en què organismes com els bacteris, insectes o plantes es reprodueixen asexualment.


El primer mamífer clonat amb èxit a partir de cèl·lules somàtiques fou l'ovella Dolly a l'Institut Roslin d'Escòcia l'any 1996. No obstant la tècnica comportà una sèrie de dubtes ètics sobre la utilització d'aquesta tècnica en persones en especial en sectors cristians.

El 14 d'abril del 2008 s'anuncià la clonació amb èxit a Dubai d'un exemplar de dromedari mitjançant micromanipulació d'embrions en paraules de la directora del Centre de Reproducció de Camells, Lulu Skidmore, "aquest gran avenç ofereix un mitjà per preservar en el futur la valuosa genètica dels nostres camells de carreres i productors de llet"

Tenim dos tipus de clonacions:

Clonació molecular:

La clonació molecular es fa servir en una gran varietat d'experiments biològics i les aplicacions pràctiques van des de prendre les empremtes dactilars fins a produir proteïnes a gran escala.
En la pràctica, amb la finalitat d'amplificar qualsevol seqüència en un organisme viu, la seqüència a clonar ha d'estar vinculada a un origen de replicació, que és una seqüència d'ADN.

Clonació cel·lular:

Clonar una cèl·lula consisteix a formar un grup de cèl·lules a partir d'una sola. En el cas d'organismes unicel·lulars com eubacteris i rents, aquest procés és molt senzill, i només requereix la inoculació dels productes adequats.

Tanmateix, en el cas de cultius de cèl·lules en organismes multicel·lulars, la clonació de les cèl·lules és una tasca difícil, ja que aquestes cèl·lules necessiten unes condicions del medi molt específiques.
Una tècnica útil de cultiu de teixits utilitzada per clonar diferents llinatges de cèl·lules és l'ús d'anells de clonació (cilindres).

- Transferència nuclear:

La transferència nuclear cel·lular és una part del procés de clonació. Consisteix a introduir el material genètic de la cèl·lula a clonar en ovòcit de la mateixa espècie prèviament enucleat sense el seu propi material genètic. Es considera que l'oòcit té la capacitat de reprogramar el programa d'expressió gènica cel·lular, reiniciant d'alguna manera, de manera que la cèl·lula nova resultant serà capaç de donar lloc a qualsevol altre tipus cel·lular.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada