dimarts, 13 de maig del 2014

10. Cèl·lules mare (clonatge)



Les cèl·lules mare són les cèl·lules primordials no diferenciades que conserven l'habilitat de diferenciar-se en altres tipus cel·lulars.
Aquesta habilitat els permet d'actuar com a un sistema reparador per al cos, substituint altres cèl·lules mentre l'organisme encara és viu.

Les cèl·lules mare són classificades per la seva capacitat de diferenciació:

Totipotents: les cèl·lules mare són produïdes per fusió d'un òvul i un espermatozoide així com les produïdes en les primeres divisions del zigot. Aquestes cèl·lules poden esdevenir qualsevol tipus cel·lular sense excepció.

Pluripotents: cèl·lules mares descendents de les totipotents que poden esdevenir qualsevol tipus cel·lular excepte les totipotents.

Multipotents: les cèl·lules mare que només poden produir una família emparentada de cèl·lules diferenciades.

Unipotents: cèl·lules mare que només poden produir un tipus concret de cèl·lula, però amb capacitat d’auto renovar-se cosa que les diferencia de les no cèl·lules mare.

Les cèl·lules mare també són categoritzades segons la seva font:

Cèl·lules mare adultes: són cèl·lules mares no diferenciades trobades entre cèl·lules diferenciades d'un teixit específic, normalment multipotents. Actualment ja són emprades en els tractaments per un centenar de malalties i condicions.

Cèl·lules mare embrionàries: són cèl·lules cultivades obtingudes a partir masses de cèl·lules internes no diferenciades de la primer fase de l'embrió humà (sovint anomenat blastocist, que és un embrió entre 50 i 150 cèl·lules).


Les cèl·lules mare del cordó umbilical: són derivades de la sang de la placenta i el cordó umbilical després de néixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada