dimarts, 13 de maig del 2014

6. Bioètica

La bioètica és la branca de l' ètica que aspira a proveir a els Principis orientadors de la conducta humana en el camp Biomèdic .

La bioètica abasta les qüestions ètiques sobre la vida que sorgeixen en les relacions entre biologia , nutrició , medicina , química , política , dret , filosofia , sociologia , antropologia , teologia , etc .

Alguns bioètics tendeixen a reduir l'àmbit de l'ètica a allò relacionat amb els tractaments mèdics o amb la innovació tecnològica . Altres, però , opinen que l'ètica ha d'incloure que fa a totes les accions que puguin ajudar o danyar organismes capaços de sentir por i dolor . En una visió més àmplia, no només cal considerar el que afecta els éssers vius ( amb capacitat de sentir dolor o sense aquesta capacitat ) , sinó també a l'ambient en què es desenvolupa la vida , de manera que també es relaciona amb la ecologia.

El criteri ètic fonamental que regula aquesta disciplina és el respecte a l'ésser humà , als seus drets inalienables , al seu bé veritable i integral : la dignitat de la persona .

Els principis fonamentals de la bioètica són els següents :

Principi d'autonomia : L'autonomia expressa la capacitat per donar-se normes o regles a un mateix sense influència de pressions externes o internes .

Principi de Beneficència : Obligació d'actuar en benefici d'altres , promovent els seus legítims interessos i suprimint prejudicis .

Principi de no maleficència : Abstenir intencionadament de realitzar accions que puguin causar dany o perjudicar a uns altres.

Principi de justícia : Tractar cadascun com correspongui , amb la finalitat de disminuir les situacions de desigualtat .


Si es contradiuen , en aquest cas caldrà donar prioritat a un o altre , depenent del cas .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada